Sådan vælger du den rigtige gaspejs

Du er nået til den konklusion at du skal have en gaspejs. Men hvordan er det så lige med størrelsen, og der er jo også så mange forskellige typer af gaspejse.
Her kan du læse meget mere om nogle af de tanker du bør have når du skal vælge din gaspejs. Det er vigtigt at du får valgt en gaspejs der passer lige nøjagtig til din bolig og dine behov.

Hvad er formålet?

For at du kan vælge den rigtige gaspejs, skal du være sikker på hvad formålet med pejsen er? Er det at varme din bolig op? Er det for hyggens skyld? Eller er det fordi den skal bruges som en del af indretning, det vil sige for udseendets skyld?

Gaspejs som varmekilde

Hvis din gaspejs skal være en af dine primære varmekilder, så er det vigtigt at tænke på størrelsen på din gaspejs. En hovedregel vi bruger her i butikken er at for 1 kW kan du varme ca. 10 kvm. Så udfra dette kan du finde ud af hvilken gaspejs der passer bedst til din stue, køkken eller soveværelse. Lad os sige at gaspejsen skal være i din stue, og at den er 30 kvm, så skal pejsen ikke være for stor, da der så er en risiko for at der kan blive meget varmt. Dog skal man huske at med en gaspejs kan man justere varmen og nemt slukke pejsen når der er blevet den ønskede temperatur. Man kan opdele gaspejsene i disse kategorier (baseret på naturgas):

 • 6 kW – Gaspejse på 40-75 cm.
 • 6,8 kW – Gaspejse på 110-130 cm.
 • 9,1 kW – Gaspejse på 150-170 cm.
 • 10,8 kW – Gaspejse på 200-250 cm.

De ovenstående kategorier er baseret på at du har naturgas, og at pejsen er med 1 brænder. Hvis gaspejsen skal brænde på flaskegas kan man trække ca 1-1,5 fra de ovenstående kW. Hvis gaspejsen har 2 step brænder kan man lægge ca 0,5-1 kW ekstra på.

Gaspejs for hyggen

Du synes bare det er super hyggeligt at sidde foran pejsen og se flammerne danse rundt. 
Hvis dette er tilfældet, anbefaler vi at tage et kig på hvilke brændelook du synes er pænest, og måske også hvilken størrelse pejs du synes der brænder pænest. Det er sådan at jo bredere pejsen er jo lavere er flammerne, da trykket på gassen er den samme uanset størrelsen på gaspejsen. Man kan sammenligne det lidt med en haveslange. Der er altid samme tryk på vandet, men strålen er hårde hvis den er lille, hvorimod hvis man spreder strålen bliver det en mere blød stråle.

Hvis du er en som synes brændet skal være så realistisk som muligt er det modeller som har logburner stil du skal kigge efter. Denne type har et brændelook som ligner lidt et spejderbål, det vil sige at brændet står mere op, i stedet for at ligge på bunden af gaspejsen. Hos Gaspejsebutikken har vi et par forskellige modeller med dette brændelook, du kan se sådan en pejs brænde her. Udover vores Lenga modeller, kan man også få Clear 75×65 & Clear 75H TS & Tali med logburner stilen. Vi anbefaler folk som har pejsen af denne grund, at de tager et kig forbi vores showroom og ser hvordan de forskellige pejse brænder.

 

Gaspejs som en del af indretningen

Skal din gaspejs for eksempel bruges som skillevæg, er der nogle forskellige modeller der kan bruges. Der er blandt andet tunnel pejse, som er en rigtig flot måde at indrette med en skillevæg, da man kan se pejsen fra begge sider. Denne gaspejs kan bruges i mellem to forskellige rum. Find inspiration til tunnelpejse her.

En anden type gaspejs som også kan bruges som skillevæg i et rum er det som vi kalder en space creator. Denne type gaspejs er en god måde at dele et rum op, da det pynter uden at det behøver at gå helt til loft. Samtidig kan man se pejsen fra hele tre sider, hvilket gør den flot og hyggelig fra alle vinkler.

Andre overvejelser

Når du har fundet ud af hvad formålet med din gaspejs er, og derfor har fundet ud af hvilken type og hvilken størrelse pejsen skal være, er der også nogle andre overvejelser som er nødvendige.

Det første som er en god idé at blive enig med sig selv om, er hvor mange sider glas din gaspejs skal have. En gaspejs kan fås med helt op til 5 sider glas. Du tænker måske hvordan dælen kan den have fem sider? Det kan den heller ikke, men man kan få med 5 stykker glas. Se her. Du kan selvfølgelig også få med 1,2,3 eller 4 sider glas. En ting som du kan tage med i overvejelserne er hvorfra du oftest vil sidde og se pejsen, og om det kræver at der måske er glas på 2 sider, da du ellers ikke vil kunne se flammerne. Det er god idé at tage sig en snak med sælger, og eventuelt få et besøg hvor man får lidt vejledning omkring hvad der er smartest.

En anden vigtig ting er at kigge på linjerne i dit hjem, det kan for eksempel være skabslåger, vinduer, bordplader mm. Hvis man laver gaspejsen så den ikke følger disse linjer, kan man risikere at det forstyrrer øjet, og at det derfor ikke bliver pænt at kigge på.

Højden på pejsen er også en ting som kan være vigtig at have med i tankerne. Du skal tænke på hvor høje dine møbler er og hvor gaspejsen er placeret. Man skal aldrig kigge op i en pejs, men derimod helst se en smule ned. Så hvis din gaspejs skal ses fra stuen er det vigtigt at den ikke sidder for højt oppe, da en sofa eller lignende som regel er forholdsvis lav. Hvis den derimod skal ses fra køkkenet eller spisestuen er det en god idé at den er lidt højere, så man ikke skal se for meget ned.

 

Vi håber at dette fik dig dét tættere på at vælge den helt rigtige gaspejs til dine behov.

Brug din bygas til gaspejs

 

Bygas
Vidste du godt at du kan bruge din bygas til at skabe varme og hygge hjemme i stuen? Bygas er nemlig ikke bare til komfuret eller tørretumbleren, det kan også erstatte den gamle brændeovn eller pejs. Ved at skifte din gammeldags brændeovn eller -pejs ud med en gaspejs, får du en mere miljørigtig løsning, men også en løsning som er meget nemmere at holde ved lige, da der ikke længere vil være brug for at fjerne sod og aske, plus at du kan vinke farvel til skorstensfejeren.

Gaspejse er en super smart løsning, da det ikke kræver mere en et klik på en fjernbetjening før der er ild i pejsen. Og når du synes at der er blevet en behagelig temperatur slukker man helt enkelt bare for gaspejsen igen. Du slipper for alt bøvlet med at skulle huske at fylde brænde på, tænde op, holde den igang, og så at der bliver for varmt, da man ikke bare lige kan slukke en brænde-pejs.

Miljørigtig løsning

Bygas er den mere miljørigtige løsning og er hele 30-40 % CO2 neutral. Bygas består af 50 % atmosfærisk luft og 50 % gas (heraf er 40% biogas og resten er naturgas).
Selve bygassen er en mere miljørigtig løsning, og vælger I en gaspejs i stedet for en brændeovn eller -pejs, bliver jeres pejs dermed også mere miljørigtig. Har I en almindelig brændepejs forurener det både miljøet, men også jeres indemiljø med røg, sod og aske. Alt dette kan man slippe for ved at have en anderledes pejseløsning, som f.eks. en gaspejs.

Læs meget mere om bygas, og fordelene her.

Gaspejse til bygas

Men kan man så få en gaspejs til bygas? Svaret er helt simpelt, JA.

Du kan sagtens få en gaspejs som brænder på bygas, og hos Gaspejsebutikken har vi Damarks største udvalg af gaspejse til bygas. Vores udvalg er stort og varieret, så det er næsten garanteret at du kan finde lige en gaspejs som passer til dine behov.

Installation af gaspejs

Gaspejse har et aftræk der skal trækkes ud i det fri. Det er et dobbelt rør der bruges til installation af gaspejs. Det yderste rør bruger gaspejsen til at trække frisk luft ind til forbrændingen, det inderste rør bruger gaspejsen til at smide afbrændte gasser ud. Det kaldes et balanceret aftræk.

 • Aftrækket kan trækkes lige op og ud igennem taget
 • Det kan trækkes op og ud gennem facaden
 • Det kan trækkes op i gennem en eksisterende skorsten
 • Der kan også være andre muligheder for træk af aftræk, men her skal producenten med ind over for at sige ok. Alt efter hvilken størrelse gaspejs man vælger, er størrelsen på aftrækket Ø100/150 eller Ø130/200

Balanceret aftræk - Gaspejs

På aftrækket skal der være placeret en målestuds, hvor der kan laves en røggastest. Den kan placeres på forskellig vis. Hvis gaspejsen placeres i en eksisterende pejs, kan den måske sættes bag den eksisterende renselem. Alternativt skal den placeres så der er let adgang til den.

Ved alm. montage skal der også være adgang til målestuds. Den sættes typisk oppe under loftet med adgang igennem en rist, enten i fronten af kassen eller i siden af kassen.

Vi ligger lager med stort set alle rør til et balanceret aftræk, så står du og mangler et rør eller et helt, aftræk til en gaspejs, så bestil det her.

Når pejsen er placeret hvor den skal være, skal den pakkes ind. Det skal gøres i materiale der IKKE er brandbart. Vi bruger Skamotec plader (kalciumcillikat). De skal ikke bruge en stålkonstruktion til opbygning. De skrues sammen med karmskruer. Se evt. video på YouTube, hvordan du gør. De er lette at bearbejde og vejer ikke så meget.

Andre materialer kan også bruges:

 • Gasbeton
 • Skamotec 225
 • Mursten (pejsen kan dog ikke bære vægten af en stenvæg så væggen skal bære sig selv)

I konstruktionen skal der nede være adgang til pejsens teknik, herunder gashane og prøvestuds. Teknikken kan på vores pejse fra Ortal Heat flyttet ca. 1 meter fra midten af pejsen og ud til en af siderne, alt efter hvilken side du helst vil placere en lem/rist i. Vi benytter os af en inspektionslem på størrelse med A4, andre muligheder kan sagtens bruges.Der må ikke isoleres omkring pejsen. Afstand til brandbart er min. 50 cm.